Olor de tancat

'El caso del mayordomo asesinado', de Marco Malvaldi, és una novel·la negra plena d'originalitat i humor

 
Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

L’èxit de la novel·la negra ha propiciat que en els últims anys hàgim assistit a molts excessos en el gènere. En aquest context s’agraeix la ironia amb la qual Marco Malvaldi (Pisa, 1974) s’acosta al gènere, recollint tòpics i llocs comuns i elaborant narracions molt personals i divertides que poden desconcertar més d’un. El títol original d’aquest llibre és Odore di chiuso i ignoro perquè l’editorial Destino l’ha canviat en castellà per un altre de més convencional i pot ser que més comercial (El caso del mayordomo asesinado) amb el qual ja sabem, d’entrada, que hi haurà un inevitable crim i que la víctima és el majordom.

En aquest cas l’autor ens condueix a una època emblemàtica, els últims anys del segle XIX, i a una mansió típica de la decadent noblesa italiana d’aquells anys, a la Maremma toscana. Un mosaic de curiosos personatges descrits amb humor i de vegades fins i tot amb sarcasme envolta al comte Bonaiutti: familiars, amics, criats. Com és natural, al cap de setmana a què succeeix tot hi ha batuda de caça i tiberi abundant.

Entre tots aquests personatges destaca un de real, recreat per l’autor: Pellegrino Artusi, que va ser empresari i escriptor de La Scienza in cucina e l’arte di bene mangiare. Artusi és poc conegut entre nosaltres però al seu poble natal, Forlimpopoli, se celebra des de 1997 un interessant i original festival dedicat a la seva figura i a l’art culinari. Malvaldi s’erigeix ​​a Artusi en el veritable protagonista del relat. Els personatges es parlen a l’encotillat estil vuitcentista de l’època, de manera tòpica i redundant i evidencien aquesta olor de resclosit del títol original.

Utilitzant les convencions del gènere Malvaldi ens ofereix una altra mostra de la seva originalitat i del seu humor, una paròdia intel·ligent de tantes històries amb crims, sospitosos, misteris i escenaris gòtics. I de tant en tant es dirigeix ​​de forma directa als lectors en un estil que sembla, només sembla, improvisat i simple. Un respir molt necessari entre tanta novel·la negra convencional i oportunista.

 
_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESNovel·la negra
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Andre Malraux La reina de saba

  L’arriscat viatge de Malraux

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco André Malraux (París, 1901-Créteil, 1976) va ser un personatge inclassificable i polifacètic, capaç de mitificar-se i reinventar-se a ell mateix....
 • junichiro tanizaki la clau

  El plaer de la degradació

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Succeeix en moltes parelles que a mesura que passen els anys de relació, la rutina acaba afectant la passió, la...
 • En aquell cel brillen estels desconegut stalker red

  Patiments del tercer món

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Al llarg de la història de la literatura hi ha hagut escriptors de renom que han fet servir un pseudònim...
 • tu no ets una mare com les altres

  Viure al màxim mentre es pugui

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff,es va publicar el 1992, en la seva versió original. Encara...