Olor de tancat

'El caso del mayordomo asesinado', de Marco Malvaldi, és una novel·la negra plena d'originalitat i humor

 
Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

L’èxit de la novel·la negra ha propiciat que en els últims anys hàgim assistit a molts excessos en el gènere. En aquest context s’agraeix la ironia amb la qual Marco Malvaldi (Pisa, 1974) s’acosta al gènere, recollint tòpics i llocs comuns i elaborant narracions molt personals i divertides que poden desconcertar més d’un. El títol original d’aquest llibre és Odore di chiuso i ignoro perquè l’editorial Destino l’ha canviat en castellà per un altre de més convencional i pot ser que més comercial (El caso del mayordomo asesinado) amb el qual ja sabem, d’entrada, que hi haurà un inevitable crim i que la víctima és el majordom.

En aquest cas l’autor ens condueix a una època emblemàtica, els últims anys del segle XIX, i a una mansió típica de la decadent noblesa italiana d’aquells anys, a la Maremma toscana. Un mosaic de curiosos personatges descrits amb humor i de vegades fins i tot amb sarcasme envolta al comte Bonaiutti: familiars, amics, criats. Com és natural, al cap de setmana a què succeeix tot hi ha batuda de caça i tiberi abundant.

Entre tots aquests personatges destaca un de real, recreat per l’autor: Pellegrino Artusi, que va ser empresari i escriptor de La Scienza in cucina e l’arte di bene mangiare. Artusi és poc conegut entre nosaltres però al seu poble natal, Forlimpopoli, se celebra des de 1997 un interessant i original festival dedicat a la seva figura i a l’art culinari. Malvaldi s’erigeix ​​a Artusi en el veritable protagonista del relat. Els personatges es parlen a l’encotillat estil vuitcentista de l’època, de manera tòpica i redundant i evidencien aquesta olor de resclosit del títol original.

Utilitzant les convencions del gènere Malvaldi ens ofereix una altra mostra de la seva originalitat i del seu humor, una paròdia intel·ligent de tantes històries amb crims, sospitosos, misteris i escenaris gòtics. I de tant en tant es dirigeix ​​de forma directa als lectors en un estil que sembla, només sembla, improvisat i simple. Un respir molt necessari entre tanta novel·la negra convencional i oportunista.

 
_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESNovel·la negra
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES

 • Signatures de Sant Jordi 2018

  Ja tenim aquí el recull de signatures de Sant Jordi. De moment, adjuntem les que ens han arribat. A mesura que s’apropi el 23 d’abril, les anirem actualitzant (amb...
 • Recomanacions Sant Jordi 2018

  Aquí teniu les nostres recomanacions per a aquest Sant Jordi. Com sabeu, només recomanem el que hem llegit i el que ens ha agradat. És una llista totalment personal...
 • Tot Messi Jordi Punti

  Un Messi de llibre!

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Faré aquest comentari com a valencià, deixant de banda la rivalitat i essent conscient del fet que, qui avui en dia encara es...
 • Rebecca Solnit Esperança en la foscor

  Elogi de l’activisme polític

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Rebecca Solnit, escriptora nord-americana nascuda l’any 1961, fa en aquest llibre una defensa de l’activisme polític i reivindicatiu del present. En aquest sentit...