Recuperar la música d’abans-d’ahir

La Magrana publica una antologia d'articles de la 'Revista Musical Catalana', datats entre 1904 i 1936
El compositor rus Igor Stravinsky és un dels grans noms de la música clàssica que van passar per Barcelona

musicaahir

Pol Avinyó. Barcelona / @polavinyo

Per entendre el present cal conèixer el passat, aquest exercici a vegades ens demostra que hem millorat. En aquest cas, al llegir els articles de l’antologia La música d’abans-d’ahir, que ha publicat RBA La Magrana, sento una terrible enveja dels avantpassats. Tot el que va succeir musicalment a principis de segle a Barcelona està plasmat en els primers trenta-dos anys de vida de la revista de l’Orfeó Català, la Revista Musical Catalana.

El recull d’articles ha estat triat amb molta cura per Mercedes Conde, l’actual directora de la publicació, i se’ns presenta en cinc grans grups ordenats cronològicament. Molts d’ells estan signats per autèntiques llegendes de la música com Millet, Vives o d’Indy i fan reviure la Barcelona de principis de segle XX i el seu esplendor musical comparable amb ciutats com París, Milà o altres capitals europees de gran prestigi.

La selecció que trobem ens porta a conèixer com pel Palau de la Música i el Liceu van passar les figures més importants de la música europea del moment, com Strauss, Schoenberg, Stravinsky o Ansermet i mai sense oblidar els compositors catalans i espanyols del moment com Albéniz, Granados o Pedrell. Una lectura que resulta molt agradable i que ens omplirà d’emoció i alhora d’enyorança en conèixer el magnífic passat que va viure Barcelona de la mà dels personatges més importants d’una època daurada.

Categories
LLIBRESLlibres sobre músicaMÚSICA
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES

 • Signatures de Sant Jordi 2018

  Ja tenim aquí el recull de signatures de Sant Jordi. De moment, adjuntem les que ens han arribat. A mesura que s’apropi el 23 d’abril, les anirem actualitzant (amb...
 • Recomanacions Sant Jordi 2018

  Aquí teniu les nostres recomanacions per a aquest Sant Jordi. Com sabeu, només recomanem el que hem llegit i el que ens ha agradat. És una llista totalment personal...
 • Tot Messi Jordi Punti

  Un Messi de llibre!

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Faré aquest comentari com a valencià, deixant de banda la rivalitat i essent conscient del fet que, qui avui en dia encara es...
 • Rebecca Solnit Esperança en la foscor

  Elogi de l’activisme polític

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Rebecca Solnit, escriptora nord-americana nascuda l’any 1961, fa en aquest llibre una defensa de l’activisme polític i reivindicatiu del present. En aquest sentit...