Vicissituds de la família Tide

'Els secrets de Clifftops' és la primera novel·la de la britànica Hannah Richell

??????????????

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

Els secrets de Clifftops és la primera novel·la de Hannah Richell (publicada a Amsterdam, amb traducció de Jordi Boixadós). La jove autora nascuda al Regne Unit i resident a Austràlia segueix la vida de la família Tide al llarg de 10 anys per tractar temes universals com les relacions entre mares, filles i germanes, el pes dels remordiments i la culpa i el perdó i la redempció.

Clifftops és la mansió de la família Tide, on el matrimoni format per Richard i la Helen i les seves dues filles Cassie i Dora es traslladen al morir en un accident els pares d’en Richard, propietaris de la casa. Més endavant, la família s’amplia amb l’arribada de l’Alfie, el tercer fill de Richard i Helen i causant involuntari de la destrucció de la família.

La narració s’inicia amb l’atac de pànic de Dora quan sap que està embarassada. Aquesta nova circumstància desperta els records de la tragèdia que va tenir lloc a Clifftops, d’aquell tràgic dia que va estroncar la vida de tots. Espantada i confusa, sap que haurà de tornar a la casa on va passar la infantesa i adolescència per donar la notícia a la seva mare i recuperar el contacte amb la seva germana, a qui fa anys que no veu.

A través dels punts de vista de Dora, Cassie (la seva germana) i Helen (la mare), l’autora explica el passat alternant-ho amb el present. Richell es posa alternativament en la pell de cada una d’aquestes dones per traslladar al lector els seus sentiments, pensaments, fet que permet observar la història des de diferents perspectives i enriqueix la narració.

Richell esquiva el tòpic de crear una família feliç, on tot funciona a les mil meravelles, però destruïda per una desgracia. Els Tide tenen els habituals alts i baixos d’un matrimoni, (amant inclòs) discussions amb les filles, etc. El que els passa actua de desencadenador de tot plegat, recurs que atansa la història al lector i la fa més creïble. Els caracters femenins són profunds i complexos i l’autora fa un excel·lent treball revelant-nos a poc a poc els pensaments, sentiments, idees de les tres dones a qui coneixem en dos etapes diferents de la seva vida: dos adolescents i una dona insatisfeta amb un marit que es passa tota la setmana a Londres i deu anys més tard, les dues joves convertides en adultes amb caracters que mostren de manera diferent les petjades d’un fet tràgic en un moment clau de la seva vida, l’adolescència.

Des del meu punt de vista, l’autora peca d’innocent amb el cordial àpat nadalenc i també en algunes metàfores com el paral·lel arranjament de la casa de Dora (hi ha goteres) al mateix temps que es restableixen les relacions amb la seva família. No obstant, és una història ben construïda, que manté la tensió. Un llibre trist però amb un aire esperançador, que vol fer entendre que la redempció és possible.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...