Una breu però exhaustiva història de la humanitat

Yuval Noah Harari publica 'Sàpiens', un assaig que analitza els moments que han marcat la història dels éssers humans
sapiens Yuval Noah Harari

 

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

El professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem Yuval Noah Harari aterra a Espanya amb un llibre que s’ha convertit en un best seller arreu del món. Es tracta de Sàpiens, una breu història de la humanitat, que publica Edicions 62 en català, i Debate en castellà (amb el títol De animales a dioses), un assaig que analitza els moments que, segons l’autor, han marcat la història de la humanitat: la revolució cognitiva, que va donar el tret de sortida del que ara coneixem com a història; l’agrícola, que va convertir els homo sàpiens en sedentaris, ramaders i agricultors; i la científica, que es va iniciar fa només uns 500 anys.

Sàpiens no és un assaig històric convencional. No hi trobareu desglossades les multitudinàries guerres a les quals s’ha hagut d’enfrontar l’home ni els fets puntuals que es tracten als llibres d’història. Amb prou feines hi trobareu noms de reis, científics o guerrers. “La història és una cosa que ha fet molt poca gent mentre la resta de la població llaurava els camps i traginava cubells d’aigua”, diu Harari. I és el comportament, el pensament, els mites i creences d’aquesta població el que l’autor analitza, a partir de preguntes que moltes vegades encara no tenen resposta. A partir de ciències tan diverses com la biologia, l’antropologia, la paleontologia, la sociologia o l’economia, Harari explica com aquests moments clau han modelat la nostra societat actual i fins i tot la nostra personalitat.

L’autor ens fa reflexionar fins a quin punt coses que considerem naturals són construccions humanes, com les jerarquies socials, les religions, el mateix sistema capitalista. També dedica un espai important a reflexionar sobre la dominació masculina sobre la femenina, la discriminació racial i les semblances que encara conservem amb aquell simi que, com aquell que diu s’acaba d’aixecar de terra, si el comparem amb altres especies animals. A més, a partir d’aquests apunts sobre el passat de la humanitat, Harari planteja preguntes sobre el seu incert futur. ¿Per què no som feliços, si podem guarir-nos de malalties fa només uns anys mortals, si podem dormir segurs a casa nostra sense témer l’atac d’una tribu veïna i amb la nevera plena? “¿I si malgrat la prosperitat, la població de les societats de l’abundància modernes pateix en gran manera un sentiment d’alienació i buidor?, i si els nostres avantpassats, menys acomodats, trobaven una gran satisfacció en la comunitat, la religió i el vincle amb la naturalesa?”

Sovint s’han teixit una sèrie de perjudicis al voltant de l’expressió divulgació científica, que segons el diccionari, consisteix en la interpretació i popularització del coneixement científic entre el públic general. Molts volums pertanyents a aquesta difosa categoria tracten els seus lectors com si fossin estúpids. No és el cas de Sàpiens, que sap trobar un equilibri entre l’erudició i el llenguatge accessible i ha aconseguit col·locar un assaig de gairebé 600 pàgines entre les llistes de llibres més venuts.

 

Categories
CiènciaHistòriaHumanitatsLLIBRESSociologia
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...