Una novel·la cuinada a foc lent

Amb 'La cuinera' Coia Valls ens transporta a les sensacions i al paladar de la Barcelona del darrer terç del segle XVIII

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

Després de debutar en narrativa d’adults el 2010 amb La princesa de jade, Coia Valls s’ha convertit en poc més de tres anys en una de les autores més regulars en el gènere històric en català i va guanyant lectors amb cada nou títol que publica. La cuinera és la seva quarta novel·la i aquesta vegada l’acció ens transporta a la Barcelona del darrer terç del segle XVIII per narrar-nos l’aventura d’una jove òrfena, Constança Clavé, que surt de Lima d’una vida de relatives comoditats per emprendre un viatge per mar cap a la ciutat comtal on la seva àvia, Jerònima, regenta una adrogueria, i on espera trobar acollida i un futur per als seus somnis. Poc s’espera el que hi trobarà, però, perquè ja durant el viatge i després en la seva arribada a Barcelona li caldrà enfrontar-se a tota mena de reptes que posaran a prova la seva capacitat de superació i la il·lusió per fer realitat el seu somni d’esdevenir una gran cuinera en un món que privadament és propi de dones, però que professionalment hi predominen els homes.

Més enllà de l’argument, el tema de la cuina és ja per si sol interessant ja que, com ha dit l’autora, la cuina és cultura, sensibilitat i art amb majúscules perquè apel·la tots els sentits. És també expressió, transmissió i unió de cultura i un patrimoni que passa de generació en generació. La novel·la està dedicada a la prestigiosa xef Carme Ruscalleda, qui en la presentació explicà com “el XVIII és un gran segle de cultura culinària pel fet que el comerç i els productes d’ultramar com el tomàquet i les espècies posaren color a la cuina que era marró, a més de donar-li un toc sublim i luxuriós”. Per a ella, la cuina vol bon producte, refinament, bon gust a més de coneixements i de sensibilitat.

Segons Coia Valls, aquesta darrera novel·la és un projecte cuinat a foc lent i amb amor. Si una bona recepta ha de tenir el punt just en els ingredients i en l’elaboració, en La cuinera hi trobarem dosis de realitat, de ficció, d’intriga, aventura, amor, amistat, conspiracions, lleialtat i creativitat amb un puntet de picant, d’amarg i de dolç. Com en tota ficció històrica, són elements indispensables, a més de la recreació literària fidel a l’ambient de l’època, una galeria de personatges on conviuen en el mateix pla els creats per l’autor amb d’altres de documentats. Així trobarem al costat de Pierre Bres, més conegut com a Monsieur Plaisir, el cuiner més sol·licitat de Barcelona i un seductor vel·leïtós i depravat, en Rafael Amat i de Cortada, el popular Baró de Maldà, gran gastrònom i autor del famós Calaix de sastre, o el seu oncle, el virrei del Perú Manuel d’Amat i de Junyent.

Un bon plat demana una presentació acurada i en aquest sentit destacaria alguns aspectes com l’estructura de la novel·la, dividida en cinc parts simètriques de set capítols cadascuna on els fets van avançant amb un fil temporal d’una cronologia lineal precisa (del 1771 al 1780) i en la part central, en el capítol quatre, hi trobem sempre un flashback, un salt enrere en el temps i en l’espai que ens transporta de Barcelona a Lima per explicar-nos el passat de Constança, la protagonista, la qual cosa ens permet, en el contrast del passat amb el present, i entre els seus somnis i la realitat, de seguir l’evolució vital que experimenta el personatge al llarg de la novel·la.

Els amants de les curiositats segurament gaudiran amb la descripció d’ambients com la xocolatada al palau del Baró de Maldà o el banquet de noces del virrei Amat servit a la seva finca de Gràcia, on avui en dia hi ha la plaça de la Virreina. Però també amb el gust més elemental de la cuina diària o amb els detalls dels productes que es venien en les adrogueries de finals del segle XVIII a Barcelona, per no parlar de plats com per exemple els préssecs amb carn picada, ametlles i llimona, una recepta del XVIII que prové d’ultramar, amb un llaminer contrast de gustos. Diria, en suma, que La cuinera, amb una mescla de sensualitat i bon gust, transporta el lector a les sensacions i al paladar d’una època on la vida hi bull i hi palpita plena de colors, olors i sabors.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
HistòricaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...