Verdaguer Edicions, un projecte per donar vida a un mite

La Fundació Verdaguer crea un segell editorial per difondre el llegat del poeta de Folgueroles, publicant llibres d'ell i sobre ell
jacint verdaguer
Jacint Verdaguer

 

Sebastià Bennasar. Barcelona / @sbennassar

Jacint Verdaguer és un mite viu de la nostra literatura. Un de cada dos pobles de Catalunya té un carrer o una plaça que el recorda, i a Barcelona fins i tot hi ha una parada de metro que té despistats tots els turistes que no saben que l’estàtua immensa d’homenatge a un dels grans patriarques de les lletres catalanes no correspon amb carrer. Però potser ser un mite literari no vol dir ser un escriptor llegit amb prou profunditat i saviesa.

És per això que la Fundació Verdaguer acaba de fer una juguesca arriscada i ha creat Verdaguer Edicions, amb l’objectiu de fixar l’obra del poeta de Folgueroles de forma definitiva, i a la vegada publicar llibres sobre el poeta que l’aborden des de múltiples perspectives. De fet, per al 2014 està prevista la publicació d’una obra que de ben segur ja està aixecant expectació: Dimonis de Jacint Verdaguer que aplega els seus apunts d’oració i exorcismes en una edició d’Enric Casasses. Aquesta segona línia és el que anomenen Univers Verdaguer.

L’objectiu és que Verdaguer sigui de nou a cada casa, i per això s’ha començat per posar a l’abast en versió digital els llibres que ja havia editat Eumo, de l’obra completa. Es poden comprar tots cinc per 25 euros, o individualment per menys de vuit euros. El que es pretén és “editar com cal un clàssic, amb edicions crítiques i fiables, recuperant la voluntat final dels autors, i amb la llengua adaptada ortogràficament al català actual”, explicaren des de l’editorial.

Edicions Verdaguer es va donar a conèixer ahir en el marc de la Setmana del Llibre en Català i és la primera editorial del país destinada a l’obra d’un sol autor. Però és clar, estam parlant de Verdaguer, el poeta amb més poetes musicats de tota Europa (hi ha més de 2.500 versions musicals de les seves obres) i un dels homes més traduïts i internacionalitzats.

I per als verdaguerians, les dues primeres joies: el novembre serà al carrer La pomerola, un poemari maleït que l’autor va presentar als jocs florals i que motivà tot de maniobres perquè mai no li concedissin el premi, i el 2014 El Cel, un dels llibres més buscats gràcies a les musicacions de Roger Mas. Però no pateixin, Verdaguer no s’acaba. D’entrada encara queden més de 900 cartes per inventariar i estudiar i feina per als propers anys.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...