Misèries del passat i del present

A 'Per més temps que passi', Francesc Santolaria enllaça una història relacionada amb la guerra i una altra d’actual

 

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Francesc Santolaria (Barcelona, 1963) és llicenciat en Història Contemporània i en Geografia. Ha col·laborat en diferents publicacions relacionades amb les ciències socials, ha escrit diferents llibres d’assaig sobre temes d’història i l’any 2004 va publicar a Columna la seva primera novel·la, Ombres d’estiu.

Per més temps que passi és una molt bona novel·la en la qual s’enllacen dues narracions, una d’elles relacionada amb la guerra i la postguerra i una altra d’actual. Un empresari del món de la publicitat sense escrúpols s’obsesiona amb una jove aspirant a actriu, fins al punt de fer-la seguir i fer-ne investigar detalls familiars ocults per tal de controlar-la. El detectiu contractat descobrirà en un poble valencià fets del passat, misèries del temps de la postguerra però també un crim oblidat i diferents injustícies silenciades.

Les dues històries estan molt ben travades tot i que potser resultin més versemblants els personatges i les situacions del passat que no pas els del present. El crim ocult es presenta de forma una mica apressada i excessivament casual però al capdavall aquests són recursos habituals en la novel·la negra actual la qual es troba avui en un molt bon camí, a través de paisatges i gent que ens són propers i coneguts.

El llenguatge és àgil, culte i planer al mateix temps, amb abundants diàlegs que donen dinamisme a la narració. Em sobta una mica la tendència actual de prescindir de l’article davant dels noms propis, tot i que en alguns indrets de Catalunya hagi estat habitual. En tot cas aquesta és una opció a triar per part dels autors malgrat que de vegades trobo una mica forçada aquesta absència.

En conjunt és tracta d’un llibre molt recomanable i Santolaria és un autor a tenir molt en compte. L’acurada presentació del volum, així com la tipografia, són també excel·lents, com és habitual en els llibres d’aquesta editorial. La novel·la discorre per una Barcelona que podem reconèixer i evocar i també la part que s’esdevé en un món rural on encara suren molts fantasmes del passat ens resulta ben actual. Una mostra més, doncs, que no cal anar a cercar misteris i enigmes a països exòtics i llunyans sinó que la grapa dels nostres autors actuals també ha sabut trobar el to i les circumstàncies adients a una novel·la negra pròpia.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES

 • solo las bestias colin niel

  Un noir rural a la nòrdica

    Salvador Rich. Barcelona Hi ha qui pensa que la novel·la negra és poc més que una moda, un gènere fàcil farcit de tòpics, on l’autor comptabilitza cada quantes...
 • manuel de pedrolo manual de supervivencia

  Redescobrir Manuel de Pedrolo

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Aquest 2018 és l’Any Pedrolo, cosa que ha permès revifar l’interès per l’obra d’aquest escriptor més enllà del Mecanoscrit del segon origen, per...
 • retorn carles casajuana

  Quan Carner tornà de l’exili

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco És possible que molta gent jove, i fins i tot gent gran que en aquells primers anys setanta no tingués cap relació amb...
 • por stefan zweig

  Por a què tot s’ensorri

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc La Irene Wagner té una vida més o menys senzilla, acomodada. No té maldecaps, gaudeix d’una família tranquil·la amb el seu marit (de...