Patrícia Gabancho guanya el Premi Prudenci Bertrana

S'emporta el guardó amb 'La néta d'Adam', novel·la protagonitzada per una dona que da una revisió vital arran de la mort de la seva mare
patricia-gabancho

 

Redacció. Barcelona

Patricia Gabancho (Buenos Aires, 1952) ha estat la guanyadora del 45è Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la La néta d’Adam, obra que parla de la revisió vital de la seva protagonista arran de la mort de la seva mare. L’any 2010, poques setmanes abans del Mundial de Futbol, Angélica, de cinquanta anys, divorciada i mare d’un fill adolescent, viatja de Barcelona a Buenos Aires, la seva ciutat natal, perquè ha mort la mare. En el procés de buidar el pis familiar, la dona inicia una barreja d’indagació i memòria per recuperar la figura de la Bela, que ha quedat desdibuixada després de tants anys d’absència. La novel·la, que publicarà Columna al novembre, té diversos fils narratius, com la decadència física de la mare, l’Argentina d’abans de la dictadura i els desaparecidos; una amarga disputa amb la cunyada per l’herència familiar; la trajectòria de la seva pintoresca família, arribada un segle enrere des d’Itàlia i que, com totes les famílies, amaga un secret. Núria Esponellà ha quedat finalista amb l’obra Una dona d’aigua, que també publicarà Columna, però al febrer de 2013.

Per la seva banda, Sadurní Tubau (Castellar del Vallès, 1949) ha guanyat el  35è Premi Miquel de Palol de poesia amb El somni de Gregor Samsa, que publicarà Columna, i el 33è Premi Carles Rahola d’assaig ha anat a mans del periodista Vicent Sanchís (València, 1961) pel llibre Cinquanta anys després, una revisió del denominat “cas valencià” quan es compleixen cinquanta anys de la publicació de Nosaltres, els valencians, el llibre de Joan Fuster que va commocionar el País Valencià del seu temps. Editorial Proa el publicarà al desembre. En quant al 27è Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil, Josep Torrent (Bellcaire d’Empordà, 1956) ha estat guardonat per la seva obra De cara a Tramuntana, que tracta sobre intrigues de palau, assassinats, amors i secrets de família en un context medieval a l’Empordà amb el rerefons de les guerres contra els càtars. L’editorial Estrella Polar el publicarà al novembre.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...