Ha desaparegut una noia de 17 anys

Salvador Balcells publica 鈥楧ur de pair鈥, tercera entrega de la saga protagonitzada pel sotinspector Emili Espinosa

Laura De Andr茅s. Barcelona / @deandrescreus

La novel路la negra no abandona el seu paper com a testimoni de la societat. La darrera obra de Salvador Balcells, Dur de pair (Editorial Meteora), n鈥櫭﹕ un bon exemple. L鈥檃utor de La taca negra i El vi fa sang estrena el tercer lliurament de la saga, on enfronta el sotsinspector dels Mossos d鈥橢squadra Emili Espinosa a dos casos torbadors.

En primer lloc, la desaparici贸 de la Laia Abadal, una jove de disset anys, filla del dirigent de la patronal tarragonina, un personatge que, com aviat comprovaran Espinosa i la caporal Surroca no 茅s tan bo com el pinten. D’altra banda, la persecuci贸 dels m煤ltiples tentacles que les m脿fies internacionals de la droga han fet arrelar a la Costa Daurada. Els abusos sexuals a menors, la discriminaci贸 de la dona i alguns dels estralls m茅s palpables de la crisi econ貌mica amaneixen aquest c貌ctel d鈥檃ctualitat, habitual a les cap莽aleres dels diaris.

Perqu猫 aix貌 茅s precisament el que pret茅n Balcells, parlar-nos d鈥檃ll貌 que ell coneix, del dia a dia de la seva Tarragona natal, a trav茅s de personatges que, de tan propers, semblen un m茅s de la fam铆lia. Persones comunes que es troben davant de problemes habituals, i no per habituals menys consternadors. Crims usuals que la policia catalana ha d鈥檌ntentar resoldre, una policia catalana que Balcells retracta amb tots els ets i els uts, incl貌s el dif铆cil encaix del cos amb la policia nacional estatal, aportant un profund coneixement del seu funcionament intern.

I potser 茅s aquest exc茅s de normalitat el que m茅s grinyola a Dur de pair. Perqu猫 li resta una important part d’脿nima i sovint es desdibuixa en una consecuci贸 de llocs comuns, malgrat el tastet de personatges -sobretot el del sotsinspector i el dif铆cil moment familiar que viu- pugui a voltes convidar el lector a alguna cosa m茅s.

Categories
LLIBRESNovel路la negra
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l鈥檈scriptor txec Ivan Kl铆ma (Praga, 1931) amb el seu llibre d鈥檃rticles L鈥檈sperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en catal脿...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la m煤sica 鈥榯rap鈥

    脕lvaro Mu帽oz. Val猫ncia / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensaci贸 que he apr猫s molt, fet que feia temps que no experimentava. La m煤sica trap 茅s quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel cam铆

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir聽Murakami聽amb聽T貌quio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d鈥橢dgar Allan Poe

    脕lvaro Mu帽oz. Val猫ncia / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe 茅s un d鈥檃quells autors dels quals biografia i obra caminen de la m脿. L鈥檈scriptor estatunidenc聽 茅s un referent del m贸n...