Ha desaparegut una noia de 17 anys

Salvador Balcells publica 鈥楧ur de pair鈥, tercera entrega de la saga protagonitzada pel sotinspector Emili Espinosa

Laura De Andr茅s. Barcelona / @deandrescreus

La novel路la negra no abandona el seu paper com a testimoni de la societat. La darrera obra de Salvador Balcells, Dur de pair (Editorial Meteora), n鈥櫭﹕ un bon exemple. L鈥檃utor de La taca negra i El vi fa sang estrena el tercer lliurament de la saga, on enfronta el sotsinspector dels Mossos d鈥橢squadra Emili Espinosa a dos casos torbadors.

En primer lloc, la desaparici贸 de la Laia Abadal, una jove de disset anys, filla del dirigent de la patronal tarragonina, un personatge que, com aviat comprovaran Espinosa i la caporal Surroca no 茅s tan bo com el pinten. D’altra banda, la persecuci贸 dels m煤ltiples tentacles que les m脿fies internacionals de la droga han fet arrelar a la Costa Daurada. Els abusos sexuals a menors, la discriminaci贸 de la dona i alguns dels estralls m茅s palpables de la crisi econ貌mica amaneixen aquest c貌ctel d鈥檃ctualitat, habitual a les cap莽aleres dels diaris.

Perqu猫 aix貌 茅s precisament el que pret茅n Balcells, parlar-nos d鈥檃ll貌 que ell coneix, del dia a dia de la seva Tarragona natal, a trav茅s de personatges que, de tan propers, semblen un m茅s de la fam铆lia. Persones comunes que es troben davant de problemes habituals, i no per habituals menys consternadors. Crims usuals que la policia catalana ha d鈥檌ntentar resoldre, una policia catalana que Balcells retracta amb tots els ets i els uts, incl貌s el dif铆cil encaix del cos amb la policia nacional estatal, aportant un profund coneixement del seu funcionament intern.

I potser 茅s aquest exc茅s de normalitat el que m茅s grinyola a Dur de pair. Perqu猫 li resta una important part d’脿nima i sovint es desdibuixa en una consecuci贸 de llocs comuns, malgrat el tastet de personatges -sobretot el del sotsinspector i el dif铆cil moment familiar que viu- pugui a voltes convidar el lector a alguna cosa m茅s.

Categories
LLIBRESNovel路la negra
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Coraz贸n que r铆e coraz贸n que llora Maryse Cond茅

  Un present en disc貌rdia a la recerca dels propis or铆gens

    Sheila Franch. Barcelona /聽@franch_sheila Maryse Cond茅 (Pointe-脿-Pitre, 1937) ens introdueix aix铆 en el seu relat autobiogr脿fic impregnat d鈥檈mpremtes que l鈥檋an marcat profundament: 鈥淢鈥檃grada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Mem貌ria i ficci贸

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms m茅s medi脿tics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon 茅s un dels narradors nord-americans amb una imaginaci贸 m茅s...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fant脿stic de Ky艒ka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no 茅s la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta p脿gina a parlar de la magn铆fica feina que est脿 fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel路la de John Updike, t猫cnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...