RSS

‘Cada dia penso en tu’, Maria Barbal

 

A Cada dia penso en tu (Columna), Maria Barbal torna al conte per fer un homenatge als animals a través de vuit relats curts. El volum reuneix cinc contes que van aparèixer publicats per La Magrana el 1998 sota el títol Bari i tres narracions noves, a més d’un pròleg en què l’autora explica la seva relació amb el món animal. 

Coses que fan que cada dia pensi en tu és una sentida elegia a la gata Nina, que acaba de morir narrada en primera persona. A Duc, en canvi, l’autora dóna la veu al company domèstic, un dàlmata que observa el curiós comportament del seu amo humà. Un nom estrany se centra en la vida d’un sense sostre i en la seva trobada amb un gatet. A Lliure el protagonista és la cadernera Refilet, que sempre havia viscut en una gàbia al balcó fins que apareix una altra cadernera i els seus amos decideixen deixar-li oberta la porta de la gàbia perquè s’hi pugui relacionar. Planteja el dilema de si els animals han d’estar engabiats i protegits o si han de ser lliures, però exposats als problemes. A Pampallugues l’autora explora el poder terapèutic dels animals domèstics. En Martí s’ha fet mal a l’orella i n’hi han hagut d’amputar una part. No vol tornar a l col·legi ni parlar fins que la seva àvia li regala una gata – també de nom Nina- que li retorna les ganes de viure.  En els últims tres relats (Violeta, El refugiat i L’àliga del pla) els protagonistes són una tortuga d’aigua, un esquirol i una àliga, respectivament.

Maria Barbal explora amb intensitat i sentiment les relacions entre humans i animals: la companyia, la compenetració, l’observació, el temor, l’afecte i com els animals de companyia fan sentir els seus propietaris menys sols i més persones. Uns contes que no poden deixar indiferent ningú que hagi tingut qualsevol tipus d’animal de companyia.

Marta Planes

__________

Cada dia penso en tu / Maria Barbal / Editorial Columna / 1ª edició, novembre de 2011 / 120 pàgines / ISBN 9788466414357Comenta!


7 − seis =