Quan ve el temps de menjar castanyes…

L'editorial La Galera publica un llibre infantil sobre aquesta celebració

castanyada

La castanyada
Anna Canyelles i Roser Calafell
Editorial La Galera
1ª edició, 2011
26 pàgines
ISBN 9788424637927

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Ai, com ens agrada passejar pels carrers de la nostra ciutat i sentir l’olor de les castanyes torrant-se o dels moniatos a punt per menjar! És com una mena de ritual que fa de la tardor una estació acollidora: veus les fulles caient, les jaquetes que es comencen a treure de l’armari i l’oloreta que surt dels fogons, que fa que vulguem fugir del fred amb aquests fruits que ens dóna la terra. I és clar, si a això hi sumem la tradició de fer panellets, de reunir-nos la nit de Tot Sants per omplir la panxa, doncs, és clar, com no ens ha d’agradar la castanyada!

L’editorial La Galera, dintre de la seva col·lecció sobre les tradicions catalanes, publica el conte breu sobre la castanyada que han preparat les autores Anna Canyelles (text) i Roser Calafell (il·lustracions). Es tracta d’una història ben senzilla, on un nen petit, en Pau, i la seva germana li demanen al seu avi que, en la nit de Tot Sants, els hi expliqui una història de les seves. I aquest els hi relata com va descobrir de petit, una vesprada de fred intens, que endur-se una castanya no era solament ser castigat per ser massa entremaliat, sinó que també significava menjar-se un dels productes més emblemàtics de la tardor.

El llibre està recomanat per a nens i nenes a partir de tres anys. El text ofereix un vocabulari que, tot i ser molt assequible, farà que els infants es familiaritzin amb algunes expressions pròpies del català que potser encara no coneixen. Les il·lustracions, magnífiques, fan que els joves lectors se sentin implicats en la castanyada i gairebé sembla que es pugui sentir l’oloreta a torrat. Per molt de temps que passi, a la castanyera la camisa encara li va petita, la faldilla li fa campana i les sabates li fan cloc-cloc.

Categories
Infantil / JuvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...