Quan ve el temps de menjar castanyes…

L'editorial La Galera publica un llibre infantil sobre aquesta celebració

castanyada

La castanyada
Anna Canyelles i Roser Calafell
Editorial La Galera
1ª edició, 2011
26 pàgines
ISBN 9788424637927

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Ai, com ens agrada passejar pels carrers de la nostra ciutat i sentir l’olor de les castanyes torrant-se o dels moniatos a punt per menjar! És com una mena de ritual que fa de la tardor una estació acollidora: veus les fulles caient, les jaquetes que es comencen a treure de l’armari i l’oloreta que surt dels fogons, que fa que vulguem fugir del fred amb aquests fruits que ens dóna la terra. I és clar, si a això hi sumem la tradició de fer panellets, de reunir-nos la nit de Tot Sants per omplir la panxa, doncs, és clar, com no ens ha d’agradar la castanyada!

L’editorial La Galera, dintre de la seva col·lecció sobre les tradicions catalanes, publica el conte breu sobre la castanyada que han preparat les autores Anna Canyelles (text) i Roser Calafell (il·lustracions). Es tracta d’una història ben senzilla, on un nen petit, en Pau, i la seva germana li demanen al seu avi que, en la nit de Tot Sants, els hi expliqui una història de les seves. I aquest els hi relata com va descobrir de petit, una vesprada de fred intens, que endur-se una castanya no era solament ser castigat per ser massa entremaliat, sinó que també significava menjar-se un dels productes més emblemàtics de la tardor.

El llibre està recomanat per a nens i nenes a partir de tres anys. El text ofereix un vocabulari que, tot i ser molt assequible, farà que els infants es familiaritzin amb algunes expressions pròpies del català que potser encara no coneixen. Les il·lustracions, magnífiques, fan que els joves lectors se sentin implicats en la castanyada i gairebé sembla que es pugui sentir l’oloreta a torrat. Per molt de temps que passi, a la castanyera la camisa encara li va petita, la faldilla li fa campana i les sabates li fan cloc-cloc.

Categories
Infantil / JuvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...