RSS

‘Un creuer fora de sèrie’, Sílvia Soler

A Un creuer fora de sèrie (Columna), Sílvia Soler recupera els personatges d’Una família fora de sèrie (Columna, 2010) i els embarca en un creuer a bord del Perla del Mediterráneo que els portarà a conèixer Montecarlo, Florència, Roma, Dubrovnik… No és necessari haver llegit l’altra novel·la per entendre aquesta, ja que als primers capítols l’autora ens presenta els personatges.

Els protagonistes són l’Oriol, la Maria i la seva filla acabada de néixer, que gràcies a una herència familiar decideixen convidar família i amics a fer un creuer. L’expedició està formada per diversos ex amb les seves noves parelles, amics, fills, cunyats, sogres, pares i fins i tot l’àvia Estrellita. I de propina, un reporter que gravarà les escenes més interessants per a un reportatge de la cadena on treballà l’Oriol. En total, ni més ni menys que 31 persones (“ens han fet descompte de grup”, diu l’Oriol). No és mala idea agafar paper i llapis per intentar aclarir qui és fill de qui i qui va estar casat amb qui.

Un cop a bord del Perla del Mediterráneo, els passa de tot: enamoraments i desenamoraments, borratxeres, sopars i petits incidents quotidians amb els quals tothom que hagi fet un creuer es podrà reconèixer. I per si amb el creuer no n’hi hagués prou, la pintoresca família haurà d’afrontar un altre repte: la Maria, la filla gran de l’Oriol, es promet amb un noi “ric del cagar” i celebren una festa de compromís que posa a prova un cop més la cohesió d’aquest heterogeni però ben avingut grup humà.

L’humor neix de la contraposició de personatges arquetípics, que tothom coneix: una xoni carregada de lluentons, un gai hipiji (hippy + pijo), un independentista, 2 bessones (una gòtica i una okupa) i de la contraposició mateixa de dues famílies, la de l’Oriol, els Nadal, de casa bona, i la de la Maria, els Montero, andalusos del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. El millor personatge, sense dubte, és el de l’Estrellita, l’àvia de la protagonista. La resta són una mica típics i tòpics i actuen com s’espera segons la seva condició. Els més grans de 40 anys hi trobaran nombroses referències a Vacaciones en el mar, sèrie que va ser emesa a finals dels 70 (i posteriorment repetida fins a la sacietat) que tenia lloc a bord d’un vaixell i que va ser el primer i en molts casos únic contacte de molta gent amb un creuer.

Marta Planes

_________

Un creuer fora de sèrie / Sílvia Soler / Editorial Columna / 1ª edició, setembre de 2011 / 160 pàgines / ISBN 9788466413503Comenta!


+ 2 = diez