Una novel·la juvenil sobre els perills de patir abusos sexuals

Maite Carranza va guanyar el Premi Edebé amb 'Paraules emmetzinades'

paraules-emmetzinadesSalva G. Barcelona

Intel·ligent, devastadora, realista. Aquests podrien ser tres dels adjectius que més s’apropen a la realitat per definir la nova i guardonada (Premi Edebé de Literatura Juvenil) novel·la de Maite Carranza (Barcelona, ​​1958). Intel·ligent perquè Carranza ens explica sense cap tipus de sordidesa ni detalls escabrosos una història que té com a protagonista Bàrbara Molina, una adolescent que als 14 anys decideix fugir de casa. Però la seva fugida surt malament i acaba segrestada per un psicòpata sexual. I efectivament, aquesta història, tantes vegades escoltada a les notícies està explicada amb pols ferm, denunciant més que furgant a la nafra. I això només té un nom: intel·ligència.

Aquesta és una autèntica novel·la coral, escrita en primera i tercera persona, on cadascun dels implicats té el seu punt de vista: Bàrbara, Pep Molina, el seu magnífic pare; Eva, la seva millor amiga; La Núria, la seva abnegada mare; i Salvador Lozano, l’autèntic fil conductor de la història. També un subinspector dels Mossos d’Esquadra a un escàs dia d’agafar la jubilació i que no es dóna per vençut amb l’expedient de la jove desapareguda. I totes i cadascuna de les seves històries resulten colpidores. Històries d’abusos, tant físics com psíquics. Devastador. I donat que molt freqüentment llegim notícies de violència de gènere o d’abusos sexuals, la història que ens explica Maite Carranza és realista.

La novel·la transcorre en un sol dia, just quan el sotsinspector Lozano està a punt de jubilar-se. No obstant això, a última hora, apareixen noves proves del cas de Bàrbara, l’adolescent desapareguda quatre anys enrere. Maite Carranza teixeix magistralment aquesta història i ens mostra de forma encertada les pors i somnis dels seus protagonistes entrant en la seva psicologia gairebé sense aixecar pols però encertant de ple en els seus trets.

Paraules emmetzinades (publicat a Edebé en català i castellà) hauria de ser de lectura obligada a les escoles del nostre país. És una excel·lent novel·la que trasbalsa i que hauria d’ajudar a obrir els ulls. És, en resum, un avís a la nostra societat i, de passada, un reclam perquè els adults no deixem de banda l’anomenada novel·la juvenil.

Categories
Infantil / JuvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...