Xavier Carmaniu recull el futbol que lluitava per la llibertat

'Història amb pilotes' mostra onze vides dedicades al futbol que han estat icones de la llibertat i la solidaritat al segle XX
Xavier Carmaniu Historia amb pilotes

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Posem per cas que un historiador se n’adona que el futbol només utilitza la història per citar estadístiques enlloc de recordar aquelles figures que, a més de jugar-se un torneig, també tenien altres motius per lluitar. És el cas de Walter Tull, jugador reclutat per combatre durant la Primera Guerra Mundial i així servir d’esquer perquè els seus conciutadans també acudissin a les trinxeres; o, per exemple, el cas de Eduard Streltsov, represaliat pel sistema soviètic de l’URSS per les seves idees de llibertat i perilloses pel règim; fins i tot el cas de Matthias Sindelar, un dels jugadors més grans del futbol austríac que després de renunciar a jugar amb Alemanya una vegada ocupada Àustria pel nazisme, es va suïcidar enlloc de sortir del país.

Només són una mostra de les onze històries que l’autor gironí Xavier Carmaniu Mainadé ha recollit en el seu llibre Història amb pilotes, que acaba de publicar l’editorial Meteora i que recupera noms com el d’una dona futbolista, la Nettie Honeyball, o el d’un fundador, Gaspar Matas Danés, que va crear el Palamós FC, el primer equip de futbol de Catalunya. S’hi afegeixen Lilian Thuran, Sócrates, Gregorio Blasco, Boban, Rinchen i Ben Tifour. Probablement, alguns jugadors no sonin com el tibetà Sonam Rinchen, però com diu l’escriptor del llibre “podria haver escollit noms molt coneguts com Cruyff, però més o menys tothom coneix la seva història i m’interessava més recuperar jugadors que ara mateix estan força oblidats i que, amb l’excusa del futbol, van lluitar per alguna qüestió més important”.

Història amb pilotes recull onze vides dedicades al futbol que per diverses raons han estat, durant tot el segle XX, icones de la llibertat o bé la solidaritat. De fet, Carmaniu reconeix que amb el llibre ha intentat fer un petit retrat del passat segle a través del futbol, encara que ho explica amb timidesa. Ara que el Mundial està a punt de començar, aquest llibre pot servir per recordar que dintre dels estadis de futbol, al llarg dels anys, s’ha vessat alguna cosa més que suor.

Categories
EsportsHistòriaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Andre Malraux La reina de saba

  L’arriscat viatge de Malraux

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco André Malraux (París, 1901-Créteil, 1976) va ser un personatge inclassificable i polifacètic, capaç de mitificar-se i reinventar-se a ell mateix....
 • junichiro tanizaki la clau

  El plaer de la degradació

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Succeeix en moltes parelles que a mesura que passen els anys de relació, la rutina acaba afectant la passió, la...
 • En aquell cel brillen estels desconegut stalker red

  Patiments del tercer món

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Al llarg de la història de la literatura hi ha hagut escriptors de renom que han fet servir un pseudònim...
 • tu no ets una mare com les altres

  Viure al màxim mentre es pugui

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff,es va publicar el 1992, en la seva versió original. Encara...