La vida de la gran diva Maria Callas

Lumen publica 'Tan fiera, tan frágil: la vida de Maria Callas', d'Alfonso Signorini

Xavier Borrell. Barcelona / @xaviborrell

Per a tots els entesos, la gran diva de l’òpera de la segona meitat del segle XX va ser Maria Callas, una soprano d’origen grec nascuda a Nova York el 2 de desembre de 1923. La seva mare només es va preocupar d’ella una vegada es va adonar que tenia una veu prodigiosa després d’haver guanyat un concurs de ràdio en la seva infància, encara que sempre va tenir preferència per la seva germana, molt més estilitzada i bonica, veient només en la petita Maria una forma de sortir de la pobresa.

Degut a les penúries econòmiques a causa del Crash del 1929, la seva mare es va endur a les dues filles de tornada a Grècia, separant Maria del seu pare a qui idolatrava i pel qual sentia molt d’afecte. No obstant això allà les coses no van anar millor, van passar la guerra com van poder i fins i tot Maria va haver de cantar en una taverna de soldats. Poc a poc, però, la seva veu va anar enamorant tothom qui l’escoltava fins que aconseguir fer-se lloc en les millors òperes del món començant per Atenes, d’on va marxar quan volien fer-li un contracte fix de deu anys. D’allà va fer el salt per triomfar al Metropolitan de Nova York, l’Escala de Milà o el Liceu de Barcelona. Es va casar amb un nou ric empresari italià, Giovanni Zenatello, que la va omplir de luxes i la va fer aprimar amb el mètode de la solitària, creant a una dona moderna imitant el perfil de moda dels anys 50 d’Audrey Hepburn.

En l’eclosió de la seva carrera va conèixer un altre grec com ella, el magnat Aristoteles Onassis, del qual es va enamorar perdudament, arribant a separar-se de les seves parelles corresponents per viure una història d’amor mai interrompuda, malgrat que Aristoteles es va casar amb Jackie Kennedy per adquirir més prestigi social. Van passar junts tragèdies com la mort del fill de tots dos només néixer o la també mort d’Alexander, el fill d’ell.

La biografia novel·lada de la gran soprano que ha escrit Alfonso Signorini (Lumen) és interessant, perquè ens mostra quins són els orígens d’un dels grans icones femenins del segle XX així com una estrella de l’òpera, amb una qualitat que encara ara s’admira. Els aficionats a l’òpera gaudiran amb aquest llibre perquè també aporta detalls i anècdotes sobre les diferents representacions que va fer la Callas. Tot i així s’ha de reconèixer que la part més interessant de la biografia és la relació entre Maria i Aristoteles, un amor ple de glamour, drama i expiació.

Categories
LLIBRESLlibres sobre músicaMÚSICA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Andre Malraux La reina de saba

  L’arriscat viatge de Malraux

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco André Malraux (París, 1901-Créteil, 1976) va ser un personatge inclassificable i polifacètic, capaç de mitificar-se i reinventar-se a ell mateix....
 • junichiro tanizaki la clau

  El plaer de la degradació

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Succeeix en moltes parelles que a mesura que passen els anys de relació, la rutina acaba afectant la passió, la...
 • En aquell cel brillen estels desconegut stalker red

  Patiments del tercer món

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Al llarg de la història de la literatura hi ha hagut escriptors de renom que han fet servir un pseudònim...
 • tu no ets una mare com les altres

  Viure al màxim mentre es pugui

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff,es va publicar el 1992, en la seva versió original. Encara...