Batalles personals, el valor de l’amistat i molta xocolata

A 'Pa amb xocolata' Teresa Roig retrata l'amistat entre un nen i un aviador italià de la Guerra Civil

 

Salva G. Barcelona

Deliciosa. Crec que és la primera novel·la a la que poso el mateix adjectiu que apareix a la frase de la coberta amb la qual l’editorial ens la vol vendre: “una deliciosa novel·la sobre l’amistat i el coratge per a tot aquell que s’hagi emocionat amb Chocolat o Cinema Paradiso“. Estic absolutament d’acord amb aquestes paraules.

Llibert és un home gran, nascut a Agramunt, que la vida el va portar a Torí per guanyar-se la vida sent l’amo d’una confiteria, que anys després el seu propi fill va vendre amb el disgust que això li va provocar. Però no el culpa. Fins i tot no l’hi retreu, segueix estimant-lo, al cap i a la fi segueix sent el seu fill. Quan queda amb ell en una cèntrica plaça de Torí i li explica que torna al seu poble natal, el seu fill sabrà que no ho veurà mai més. Llibert agafa un avió cap al seu poble a buscar un passat que l’empeny a no oblidar, un passat que després d’un capítol introductori se’ns presenta en tota la seva esplendor, on ens assabentem de la història del Llibert nen, amb sis anys, que comença just en el dia de l’Alzamiento, el 20 juliol 1936. A partir d’aquí, Teresa Roig ens submergeix en un remolí de sentiments, d’històries humanes, totes elles molt properes, que a més d’un el colpirà en el més profund de la seva ànima removent els seus fonaments i fent que veiem el món pels ulls del petit Llibert.

Tino, però, un pilot de l’Aviazione Legionaria, és el veritable protagonista del relat, que durant el transcurs d’una missió secreta, té un accident que li fa perdre la memòria, apareixent a pocs quilòmetres del poble d’Agramunt en el seu avió estavellat. L’amistat que trava amb el petit Llibert, que al principi li confon amb un àngel ja que va caure del cel una nit d’estiu, farà del relat quelcom deliciós. Però també ple d’intriga, amb el rerefons de la Guerra Civil retratant una època fosca d’Espanya. Pa amb xocolata (Alisis) és una novel·la plena d’emoció i sentiment que tot i ser ficció s’erigeix ​​com absolutament realista. La meva enhorabona a Teresa Roig per aquesta novel·la.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES