Maria Carme Roca: “Empúries és un lloc ideal per novel·lar perquè era un punt comercial estratègic”

L'autora omple d'intriga i ambicions l'Empúries grega en la seva novel·la 'Escollida pels Déus'

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

L’escriptora Maria Carme Roca, autora de la reeixida novel·la Barcino (Columna/Labutxaca), torna a endinsar-se en la llunyana història de Catalunya per tal de recrear com era la vida en la Empúries grega. Escollida pels Déus (Columna) narra el dia a dia de la llavors petita polis de l’any 305 abans de Crist, de forma que, valent-se de la ficció i del rigor històric, l’autora crea un trama al voltant de diversos personatges amb ambicions ben diferents.

Per una banda, la novel·la presenta Heraclides, comerciant ric i venjatiu que només té el cap convertir Empòrion en una tirania; Aris, que somia la reforma dels temples i el culte a Asclepi; Unibelos, conspirador que té com a objectiu arribar al poder; i la protagonista Hèlia, filla il·legítima d’un home poderós que després de ser abandonada quan va néixer, va ser acollida per una cortesana amb l’únic objectiu d’instruir-se com a dona de companyia dintre de les muralles. Hèlia es manté allunyada de les ambicions de la polis només pendent de la seva pròpia batalla personal.

“Amb aquesta novel·la he volgut també retratar l’ambient que hi havia a les cases d’Empòrion i explicar com anaven vestides les dones, quins cosmètic usaven, perquè estava mal vist que els homes es quedessin a casa o perquè els peixaters tenien mala fama”, ha explicat avui a Barcelona l’autora. Així, Maria Carme Roca reconstrueix la vida de l’antiga polis grega basant-se en fets històrics reals (com el període d’hostilitat que van viure els emporitans i el poble iber dels indigetes) i d’altres ficticis aprofitant els enigmes que encara estan per descobrir sobre l’antiga polis grega.

Roca, que acaba de veure traduïda al castellà Barcino (Ediciones B), un dels èxits del Sant Jordi del 2009, ha explicat que una vegada ja havia novel·lat la Barcelona romana, preferia aquesta vegada centrar-se en una altra època, ja que “Empúries era un lloc ideal per novel·lar, degut a què està entre dos rius, a prop del mar i els grecs sabien que era un punt comercial estratègic i, per tant, escenari de moltes possibles trames”.

Categories
HistòricaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...