Amigues amb problemes

'Malas, malísimas', de Zulima Martínez, està protagonitzada per una noia que té una vida perfecta, però tot s'ensorra de manera sobtada

 

Patricia Tena. Barcelona

Gala té 30 anys i treballa com a relacions públiques. Un dia, mentre camina atabalada pel carrer, topa amb un atractiu desconegut i perd el mòbil. Aquest succés, aparentment banal, trastoca la seva vida i la seva rutina, així que decideix refugiar-se en el seu grup d’amigues, Cloe, Ava, Ángela i Ingrid, amb les que acostuma a quedar en un bar per intentar posar ordre en les seves vides. Seguint l’estela de les novel·les de Candace Bushnell, Zulima Martínez ens presenta a un grup de dones els perfils que ja hem vist en altres novel·les i sèries de televisió: trenta anys, amb una apassionant i estressant vida laboral, que somien amb trobar l’amor veritable i que tenen un grup d’amigues al qual estan molt unides i que els impedeix tocar fons. Probablement estiguem pensant en Carrie, Samantha, Miranda o Charlotte (Sexe a Nova York), o fins i tot, en Wendy, Victory i Niky (Dones de Manhattan), però aquesta versió espanyola queda a anys llum de les seves predecessores.

Als personatges de Malas, malísimas els falta profunditat, les situacions que viuen no són creïbles ni tampoc divertides, en la narració s’abusa de temes tòpics com l’homosexualitat oculta i als personatges els hi falta carisma. A priori, la novel·la se suposa que tracta sobre cinc amigues (o quatre, perquè Ángela menja a part) i mentre l’anem llegint, ens adonem que realment és una farsa, que ni elles mateixes es coneixen i que pràcticament no confien les unes amb les altres. A més, del títol es desprèn que ens trobarem amb unes dones bastant guerreres, iròniques i canyeres, una premissa que després no es compleix ni pràcticament es tracta. Debolsillo presenta el llibre com una novel·la “sobre les frustracions i les petites heroïcitats del trànsit a la maduresa”, però, jo no he sabut trobar-li aquestes qualitats.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
Chick litLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...