Una habitació tancada plena de secrets

Una saga familiar en la Barcelona de finals del segle XIX i principis del XX centra el nou llibre de Care Santos
El Passeig de Gràcia a principis del segle XX

Habitacions-tancades

Xavier Borrell. Barcelona / @xaviborrell

Aquest any s’estan publicant diverses novel·les sobre la fascinant Barcelona de finals del segle XIX i principis del XX, com és el cas d’Habitacions tancades (Planeta), amb la que Care Santos teixeix una intensa intriga al voltant dels Lax, una família benestant que compra als nous grans magatzems El Siglo, condueix els primers automòbils de la ciutat i passeja pels carrers amb els seus flamants carruatges.

Un d’ells és Amadeu, un pintor de molt èxit però de costums excèntriques que donarà diverses sorpreses a la seva néta Violeta, quan anys més tard ella torna a Barcelona per dirigir el projecte d’obertura d’una biblioteca a la casa del seu avi. Es tracta d’un habitatge senyorial al Passeig de Gràcia que a poc a poc anirà mostrant els secrets de la família que la va habitar. Entre les seves parets es respira la pintura de grans mestres, l’espiritisme en els seus primers experiments o un estrany personatge anomenat el Santet, de qui diuen té el poder de saber la data de la mort de tot qui se’l creua. Precisament, el misteri creix quan a l’enderrocar un mur cec de la casa, apareix una habitació tancada amb pany i clau i a l’interior una dona morta des de fa ja molts anys amb un anell al coll on hi ha gravat el nom de Francesc Canals Ambrós, el Santet.

Care Santos proposa un recorregut per escenaris clau de la Barcelona de principis del segle XX, com els desapareguts magatzems El Siglo, el primer gran establiment que ocupava tot un edifici i que acollia la flor i nata de la societat barcelonina. A més, recupera personatges oblidats com el Santet, a qui encara se li demanen desitjos al cementiri de Poble Nou. També se n’ocupa de fets poc tractats, com els primers experiments de parapsicologia que omplien els teatres de gent de diferent condició social. D’aquesta manera, Care Santos aconsegueix armar una trama plena de misteri, escrita de forma atractiva i amb el ritme precís perquè el lector vagi desgranant la història a passos petits però constants. En poques paraules, Habitacions tancades és una novel·la que no es pot deixar perquè commou i atrapa de principi a fi.

Categories
LLIBRES
Un comentari
 • Dianna M.Marquès
  3 agost 2011 at 19:12
  Deixa una resposta

  Tiene buena pinta! La portada sin duda es preciosa (la de las dos versiones)

 • Deixa una resposta

  ALTRES ARTICLES

  • amor y basura ivan klima

   Escombrats pel sistema

     Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
  • trapologia max besora i borja bagunya def

   El culte de la música ‘trap’

     Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
  • El meu amor sputnik haruki murakami

   La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

     Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
  • poesia completa edgar allan poe def

   La poesia d’Edgar Allan Poe

     Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...