El devastador final d’una reunió d’antics companys

'Fi' és una novel·la de terror apocalíptic que recorda a 'La carretera' de McCarthy i al 'Mecanoscrit el segon origen' de Pedrolo
David Monteagudo Fi

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

David Monteagudo treballa en una fàbrica de cartrons a Vilafranca del Penedès (Barcelona), municipi on resideix. Als seus 48 anys ha escrit deu novel·les, totes elles rebutjades per les editorials a les que les enviava. Totes menys una, Fi, que l’editor Jaume Vallcorba (Quaderns Crema/Acantilado) ha decidit publicar-la. És la seva primera oportunitat i en un mes ha vist com la primera tirada s’esgotava. En tres mesos, la novel·la ja va per la cinquena edició i ha aparegut a tots els mitjans de comunicació desitjables.

Fi és una novel·la de terror apocalíptic que, com han assenyalat amb raó molts crítics, recorda a La carretera de Cormac McCarthy i a Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. A Fi, un grup d’antics amics, allunyats entre ells pel temps, decideix complir amb una promesa feta 25 anys enrere: tornar a reunir-se tots junts en un refugi a la muntanya. Llavors eren joves i creien en el futur. El grup aconsegueix reunir-se en aquest lloc apartat. Tots menys un, El Profeta, un noi tímid al que tots van gastar una broma massa pesada amb conseqüències traumàtiques que, 25 anys després, ningú ha pogut oblidar.

El que sembla un cap de setmana de nostàlgia i vells records es converteix, de sobte, en una experiència angoixant i devastadora. Alguna cosa està passant a la muntanya i tots comencen a pensar en una possible venjança del Profeta. La desesperació i el desconcert fan que les pors més amagades emergeixin en cada un dels membres del grup, de manera que cadascú actuarà segons la capacitat de controlar els seus temors.

Fi és una novel·la que amaga diferents lectures: és una intel·ligent barreja entre el thriller, la ciència-ficció i una dissimulada metàfora existencial. David Monteagudo l’ha dotat d’un ritme trepidant, on prima el diàleg i on destaca la complexa i perfectament concebuda psicologia dels personatges. Fi és, sens dubte, una de les millors novel·les publicades el 2009 i David Monteagudo un dels descobriments més esperançadors dels últims anys.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRESTerror
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...