Secrets que demanen ser alliberats

A 'El secret dels Hoffman' Alejandro Palomas retrata una família que necessita ajudar-se a si mateixa
El secret dels Hoffman Alejandro Palomas

 
Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Constanza s’acaba de morir. En el seu funeral es troben la seva filla, Martina; els seus néts, Verónica i Lucas, i el marit de la difunta, Rodolfo Hoffman. Aquest ha tornat d’Argentina després que abandonés la seva família fa vint anys. Tot i el problema d’incomunicació inicial i dels temes familiars que semblen intocables, tots els membres decideixen obrir algunes portes del passat per trobar el lloc que ocupen en el present. Poc a poc, però, s’adonaran que no n’hi ha prou amb mirar enrere, sinó que és fonamental que tots expressin els seus sentiments perquè cadascú rebi l’ajuda que necessita dels altres.

Potser molts lectors s’aproparan a aquesta novel·la esperant una obra de misteri, de grans trames familiars, de secrets terribles i d’agònics fantasmes del passat. Però no és ben bé això. El secret dels Hoffman (Columna/Debolsillo) és una novel·la coral, on els quatre personatges principals van descobrint poc a poc les seves debilitats. Cadascun guarda un secret dins de si mateix que necessita ser alliberat. Però per dur a terme aquest exercici, necessiten l’ajuda dels altres; difícil tasca per a una família que està disposada a donar ajuda però no a demanar-la.

El secret dels Hoffman enganxa al lector, que es deixa seduir  per la prosa impecable de l’autor, qui va quedar finalista del Premio Ciudad de Torrevieja amb aquesta novel·la. Palomas escriu els diàlegs de forma molt solvent i té una gran capacitat de fer les puntualitzacions descriptives precises. És a dir, es deixa d’ornaments, de filigranes retòriques i passa a l’acció directament. El que importa són els protagonistes, els seus sentiments, així que el millor és deixar-los parlar a ells. D’aquesta manera, l’autor cedeix el discurs complet als seus personatges creant una novel·la coral, on tots ells conformen l’essència del llibre, l’essència dels Hoffman. Tenim, doncs, una novel·la de puresa narrativa, de personatges ben perfilats i de sentiments continguts a punt de desbordar-se.

 
_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES