Dos móns tan propers i alhora tan llunyans

Roser Caminals narra la relació entre una família burgesa catalana i una família castellana de classe social mitjana-baixa

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

Edicions 62 publica Cinc-cents bars i una llibreria de Roser Caminals, novel·la que narra la relació entre una família burgesa de Barcelona, els Muntaner, i una família castellana, els Ramírez, de classe social mitjana-baixa a l’Espanya de la dècada dels setanta durant dues generacions. L’autora recrea des del moment en què Joaquim Muntaner, un estudiant de casa bona, i Severiano Ramírez, mosso en una masia a l’interior de Catalunya, es coneixen i es fan amics, amistat que s’estén als fills de les dues parelles, Mati i Álvaro Ramirez i Anna Muntaner.

La novel·la arrenca amb la descripció d’un atracament a una joieria de Madrid que sembla que no té cap relació amb la resta de la trama, fins que ja ben entrada la ficció el lector descobreix els lligams entre l’episodi inicial i el desenvolupament de l’acció. L’autora alterna la narració en tercera persona amb el punt de vista de l’Anna, que explica les seva història en primera persona. Aquest interessant contrast permet adonar-nos que la nostra història és només una petita peça del gran puzzle que suposa les relacions que s’estableixen en el si d’una família o comunitat. Així, el lector sap molt més que l’Anna, que es converteix en Ana quan viatja a Lítica, la ciutat on viu la família Ramírez i té la resposta a moltes preguntes que l’Anna es formula i ha de deixar en suspens.

Caminals recrea a la perfecció l’atmosfera de Lítica, que podria ser qualsevol capital de província de l’interior d’Espanya, amb unes descripcions minucioses però alhora amenes i plenes de vida. Caminals evoca colors, olors, però sobretot veus, converses en què alternen català i castellà, un castellà dialectal i col·loquial, molt natural, farcit de modismes i frases fetes peculiars. La novel·la es construeix a partir de l’anar i venir entre aquests dos móns, que són totalment diferents, els membres de l’un es veuen atrets, en algun moment, per l’altre univers, tant proper però alhora tan llunyà.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...