Dos móns tan propers i alhora tan llunyans

Roser Caminals narra la relació entre una família burgesa catalana i una família castellana de classe social mitjana-baixa

Marta Planes. Lleida / @martaplanes

Edicions 62 publica Cinc-cents bars i una llibreria de Roser Caminals, novel·la que narra la relació entre una família burgesa de Barcelona, els Muntaner, i una família castellana, els Ramírez, de classe social mitjana-baixa a l’Espanya de la dècada dels setanta durant dues generacions. L’autora recrea des del moment en què Joaquim Muntaner, un estudiant de casa bona, i Severiano Ramírez, mosso en una masia a l’interior de Catalunya, es coneixen i es fan amics, amistat que s’estén als fills de les dues parelles, Mati i Álvaro Ramirez i Anna Muntaner.

La novel·la arrenca amb la descripció d’un atracament a una joieria de Madrid que sembla que no té cap relació amb la resta de la trama, fins que ja ben entrada la ficció el lector descobreix els lligams entre l’episodi inicial i el desenvolupament de l’acció. L’autora alterna la narració en tercera persona amb el punt de vista de l’Anna, que explica les seva història en primera persona. Aquest interessant contrast permet adonar-nos que la nostra història és només una petita peça del gran puzzle que suposa les relacions que s’estableixen en el si d’una família o comunitat. Així, el lector sap molt més que l’Anna, que es converteix en Ana quan viatja a Lítica, la ciutat on viu la família Ramírez i té la resposta a moltes preguntes que l’Anna es formula i ha de deixar en suspens.

Caminals recrea a la perfecció l’atmosfera de Lítica, que podria ser qualsevol capital de província de l’interior d’Espanya, amb unes descripcions minucioses però alhora amenes i plenes de vida. Caminals evoca colors, olors, però sobretot veus, converses en què alternen català i castellà, un castellà dialectal i col·loquial, molt natural, farcit de modismes i frases fetes peculiars. La novel·la es construeix a partir de l’anar i venir entre aquests dos móns, que són totalment diferents, els membres de l’un es veuen atrets, en algun moment, per l’altre univers, tant proper però alhora tan llunyà.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Andre Malraux La reina de saba

  L’arriscat viatge de Malraux

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco André Malraux (París, 1901-Créteil, 1976) va ser un personatge inclassificable i polifacètic, capaç de mitificar-se i reinventar-se a ell mateix....
 • junichiro tanizaki la clau

  El plaer de la degradació

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Succeeix en moltes parelles que a mesura que passen els anys de relació, la rutina acaba afectant la passió, la...
 • En aquell cel brillen estels desconegut stalker red

  Patiments del tercer món

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Al llarg de la història de la literatura hi ha hagut escriptors de renom que han fet servir un pseudònim...
 • tu no ets una mare com les altres

  Viure al màxim mentre es pugui

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff,es va publicar el 1992, en la seva versió original. Encara...